Wat is sluitertijd?

Elke foto dat je maakt heeft een bepaalde sluitertijd, met de automatische stand zal je er wel niet veel van af weten. Want dan doet de camera het automatisch voor je, je hebt er dan ook niet veel controle over. Als fotograaf wil je bewust keuzes maken in je foto’s. Dit wil je niet over laten aan je camera. Je wilt zelf de keuzes maken voor het beste resultaat.

Hoe werkt de sluitertijd?

Met de sluitertijd bepaal je hoe lang de sensor van je camera belicht wordt. Het diafragma bepaald hoeveel licht er op de sensor komt. Te weinig licht betekent dat je detail verliest, dat verdwijnt in zwart. Te veel licht ook , verdwijnt in wit. De sluitertijd van de camera bepaald hoeveel licht er op het sensor valt dus ook hoeveel detail je in een foto ziet. In je camera zitten een soort van gordijntjes die open en dicht kunnen. Doormiddel van deze gordijntjes wordt de tijd dat het binnenkomende licht je sensor kan bereiken geregeld. De sluitertijd bepaalt hoe lang de sluiter open blijft dus hoeveel licht er op de sensor komt.

Afhankelijk van de benodigde sluitertijd voor correcte belichting en onscherpte door beweging tegen te gaan heb je een snellere of langzamere sluitertijd nodig. De sluitertijd wordt grotendeels bepaald door natuurlijke of kunstmatige licht (flits).

PhotoCards

De fotografische technieken uitgelegd.

Afdrukbare lessen over fotografie die je overal mee naartoe kunt nemen!

Download dan hier de complete set “PhotoCards”

Korte en lange sluitertijden

Een snelle sluitertijd gebruik je als je de bewegingen van je onderwerp wilt bevriezen/scherp wil afbeelden. Anders gezegd je stopt tijd op je camera, je kan zeggen dat je dat altijd doet met een foto. Maar met een snelle sluitertijd zet je alles in detail stil. Bijvoorbeeld kan een je wakeboarder in de lucht stil zetten.

Met een lange sluitertijd kun je de beweging van je onderwerp benadrukken. De beweging wordt hier in plaats van scherp onscherp oftewel wazig in je foto. Je kan met een lange sluitertijd het gevoel geven dat je foto beweegt, je kunt zo creatieve foto’s maken met onderwerpen die snel bewegen.

Belichtingsdriehoek

De uiteindelijke belichting op de foto, hoe donker of licht, wordt bepaald door het diafragma, de sluitertijd en de ISO gevoeligheid. Denk aan een driehoek waarbij elk element een hoek inneemt en een gelijk effect heeft op de uiteindelijke belichting.

Het diafragma bepaald hoeveel licht er op de sensor valt. Hoe groter het getal achter de f/, hoe minder licht het diafragma doorlaat. De sluitertijd bepaalt hoe lang het licht op de sensor valt. Hoe langer de sluitertijd, hoe groter de kans op beweging onscherpte. De ISO gevoeligheid bepaalt hoeveel invloed het licht dat op de sensor uiteindelijk heeft . Hoe groter de ISO waarde, hoe groter de kans op ruis in de foto.

TV/S stand

Met deze stand bepaal jij de sluitertijd, het diafragma wordt automatisch bepaald door de camera. Deze stand kies je als je onscherpte in je beweging wilt hebben, of je wilt een onderwerp stil zetten in je foto. Deze stand wordt vaak gebruikt door sportfotografen. Hier is een snelle sluitertijd uiteraard bij nodig. Tv staat voor Time Value en S voor Shuttervalue. De Tv stand komt alleen voor bij een Canon Camera en de S bij de rest. Het zijn dezelfde standen maar Canon heeft een andere naam.

Vragen over Sluitertijd in de fotografie?????

Heb je naar aanleiding van deze blog over sluitertijd vragen, laat het me hieronder dan weten. Ik ben benieuwd. Wat vond je ervan?