Wat is ISO?

De ISO waarde staat voor de gevoeligheid van de sensor voor licht. Hoe hoger de ISO waarde hoe gevoeliger voor licht. Een dubbele ISO betekent ook een tweemaal hogere gevoeligheid voor licht. Dit kan handig zijn als je te maken hebt met moeilijke lichtomstandigheden waarbij je eigenlijk gebruik zou moeten maken van een flitser.

Lichtgevoelheid

Net als je camera hebben ook je ogen bepaalde gevoeligheid voor licht. Als je vanuit een goed verlichte omgeving in eens in een slecht verlichte omgeving staat, dan zullen je ogen eerst moeten wennen aan deze donkere omgeving. Bijvoorbeeld als je gaat slapen en je doet je lichten uit, je zult op het begin helemaal tot bijna niks zien. Maar op de loop van tijd wennen je ogen aan de donkere omgeving, dit komt omdat jouw ogen in die tijd de gevoeligheid voor het licht hebben aangepast. Je ogen worden lichtgevoeliger, waardoor je minder licht toch beter kunt zien.

Bij je camera hoef je niet te wachten tot de sensor gewend is aan het licht. Hierbij is het een kwestie van een knopje omdraaien. De lichtgevoelheid wordt weergeven met een getal. De laagste ISO-waarde is meestal 100 of 200. Dit getal loopt op van:

100 – 200 – 400 – 800 – 1600 – 3200 – 6400 en hoger. Een hoger getal betekent lichtgevoeliger.  Hoe hoger de ISO, hoe minder licht er op de camera hoeft te vallen voor een mooi belichte foto.

PhotoCards

De fotografische technieken uitgelegd.

Afdrukbare lessen over fotografie die je overal mee naartoe kunt nemen!

Download dan hier de complete set “PhotoCards”

Ruis

Je denk waarschijnlijk dat het fijner is om een hogere lichtgevoeligheid te gebruiken, maar er zit ook een nadeel aan. Bij een hogere ISO-waarde krijg je ook meer ruis in de foto. De foto wordt dan korreliger en ziet er minder scherp uit. Zoals je ziet op de foto hieronder wordt het korreliger.

Je ziet duidelijk hoe hoger de ISO waarde wordt, hoe meer ruis er ontstaat. De sensor van een camera bestaat uit veel cellen. Dit zijn een soort mini sensoren en ze werken het best als er voldoende licht aanwezig is. Bij minder licht is het voor de cellen lastiger om het licht het juiste signaal om te zetten en kan er iets fout gaan. Bij zo ’n fout is de kleur of helderheid niet helemaal goed en valt dit op als ruis. Omdat fouten eerder voorkomen bij minder licht, komt ruis ook eerder voor in donkere delen van de foto.

Vragen over ISO in de fotografie?????

Heb je naar aanleiding van deze blog over ISO vragen, laat het me hieronder dan weten. Ik ben benieuwd. Wat vond je ervan?