9 oplossingen voor veel voorkomende fouten in de fotografie

Een van de grootste fouten die beginners maken met in de fotografie is dat zij niet leren om op de juiste manier met hun camera om te gaan. Fotografie is ongeveer de enige vorm van kunst die niet al te veel oefening nodig heeft om degelijke resultaten te behalen.

Je doet een batterij in de camera, zet het aan, schakelt naar een van de scène modi en neemt een foto. In de meeste gevallen zal de foto redelijk goed belicht zijn – niet te licht en niet te donker. Het zal zomaar kunnen dat je redelijk tevreden bent met het resultaat en denkt dat je niet al te veel hoeft te leren om foto’s te nemen.

Het spelen van een muziekinstrument of het leren schilderen zijn heel lastig om te leren. De meeste mensen kunnen niet de gitaar oppakken en akkoord spelen, zonder dat ze een bepaalde kennis hebben verworven binnen de muziektheorie. De meeste mensen zijn niet in staat om een herkenbare toon of herkenbaar akkoord te spelen zonder oefening. Dit zelfde principe van oefening moet ook toegepast worden op de fotografie. Je moet ermee oefenen om er beter mee te worden.

Een fotocamera die vast wordt gehouden in de linkerhand

1. Onscherp

Een van de meest gemaakte fouten met de fotocamera is een matige focus. Onscherpe foto’s kunnen niet hersteld worden in het proces na de foto. De enige oplossing voor onscherpe foto’s is te zorgen dat op het moment van de foto het gefotografeerde object scherp is. Check of de auto-focus indicator precies daar is waar je het wil hebben voordat je de foto maakt.

Ik geef de voorkeur aan de single-point(enkelpunts) focus boven de multi-point(meerdere punten) focus. Dit zorgt ervoor dat ik degene ben die kiest en bepaald welk punt van mijn compositie het meest scherp is. Dit is vooral belangrijk als je veel licht doorlaat in je foto, omdat het punt van focus erg klein is.

Foto van een gezicht van een vrouw met een matige focus

Spiekbriefjes Fotografie

De fotografische technieken uitgelegd.

Downloadbare uitleg over fotografie die je overal mee naartoe kunt nemen!

  • Tegeltje met de tekst #1 Basis Camera Belichting

    #1 Basisbelichting van de camera

     3,99
  • Tegeltje met de tekst #2 Basisbediening van de Camera

    #2 Basisbediening van de camera

     3,99
  • Tegeltje met de tekst #5 Basis Compositie

    #5 Basis Compositie

     3,99
  • Tegeltje met de tekst #6 Personen Fotografie

    #6 Basis personen fotografie

     3,99

2. Slechte belichting

Onder- en overbelichte foto’s zijn teleurstellend. Wees alert op de belichting op het moment dat je klaar bent om een foto te maken. Zorg dat het onderwerp van de foto goed belicht is. Dit kan lastig zijn bij bepaalde condities van belichting.

Belichting van achter je onderwerp zorgt er vaak voor dat de foto onderbelicht uitpakt. Het is nodig dat je de belichting instelling in dit soort situaties is aanpast om te zorgen dat het onderwerp van de foto er goed belicht uitkomt. Het kan zijn dat de juiste instellingen voor de foto ingaan tegen hoe de belichtingsmeter van de camera bepaalt hoe de instelling moet zijn.

In vrouw gefotografeerd met tegenlicht

3. De verkeerde witbalans

De verkeerd witbalans betekent dat je foto een onnatuurlijke kleurdominantie (color cast) heeft. De meest natuurlijke oplossing hiervoor is de automatische witbalans instelling op je camera. Dit is ook de instelling die ik het meest gebruik, omdat deze bijna altijd goed is.

Als je een manuele instelling van de witbalans gebruikt, vergeet je al snel deze te veranderen. En als je het al niet vergeet, kan de gekozen instelling ook nog eens verkeerd uitvallen als de belichting maar een klein beetje verandert. Met de automatische witbalans instelling kun je voorkomen dat jouw camera een foutje maakt.

Jonge vrouw staat met een aardbeien milkshake in een Aardbeien kas. Witbalans staat op daglicht.

4. Bewegingsonscherpte

Door een snellere sluitertijd te gebruiken los je het probleem van bewegingsonscherpte in je foto’s op. Het is belangrijk om te leren welke sluitertijd het best is om bewegende objecten te fotograferen. Een persoon die loopt vereist een minder snelle sluitertijd dan een rennend persoon. Neem notie van de relatie tussen de sluitertijd en de snelheid van het object dat je wil fotograferen. Dit zal zorgen voor een verkleining van het probleem.

Een man met een tas in zijn handen springt in een expositiehal

5. Camerabeweging

Sommige mensen met een vaste hand kunnen bij een trage sluitertijd de camera in de hand houden, andere niet. Als de sluitertijd zo traag is dat je vervaging in je foto’s krijgt, moet je keuzes gaan maken. Of je moet de belichtingsinstellingen aanpassen om een snellere sluitertijd te verhogen, of je moet een standaard gebruiken om de perfecte, scherpe foto te maken.

Een vrouw houdt de camera goed vast bij Schonenberg in Volkel om camerabeweging te voorkomen

6. Te hoge ISO waarde

Een andere fout die vaak wordt gemaakt is het gebruik van een te hoge ISO waarde. Met het gebruik van een hoge ISO waarde zal je te maken kunnen krijgen met digitale ruis (digital noise), gebrek aan contrast en egalere kleuren in de foto’s. Om dit te voorkomen moet de ISO waarde zo laag mogelijk worden ingesteld. Dit zal betekenen dat je kwalitatief de best mogelijke foto’s krijgt met betrekking tot kleur, contrast en het gebrek aan digitale ruis.

7. Lege batterij

Zorg altijd dat de batterij van de camera is opgeladen voordat je eropuit trekt. Volledig opgeladen batterijen zijn altijd handig om bij je te hebben. Je weet nooit of je langs een fantastische gebeurtenis komt welke je wil fotograferen. Bespaar jezelf de teleurstelling van een lege batterij door een paar volledig opgeladen batterijen op zak te hebben.

8. Geheugenkaart vol

Het is erg frustrerend als het op een gegeven moment niet meer mogelijk is om foto’s te maken. Dit kan gebeuren als je geheugenkaart vol zit. Zorg ervoor dat gemaakte foto’s worden opgeslagen en de camera redelijk leeg is. Dit zal betekenen dat de geheugenkaart van de camera leeg is en voldoende ruimte heeft voor nieuwe foto’s.

Verder kan het handig zijn om een paar extra geheugenkaarten op zak te hebben. 
Er is altijd de mogelijkheid om foto’s te verwijderen van de geheugenkaart, maar ffoto’s verwijderen vanaf het toestel valt niet terug te draaien; de foto’s zijn voorgoed verwijderd.

geheugenkaart van SanDisk bij een fototoestel

9. Altijd op Auto

Een laatste fout die ik vaak tegenkom is het altijd hebben van de camera op de basisstand. Veel mensen hebben hun camera op de ‘Aperture-Priority’ (diafragma voorkeuze) omdat deze makkelijk in het gebruik is. Dit is echter geen goede reden om deze instelling te gebruiken en meer dan eens zijn deze mensen ook niet erg tevreden met hun foto’s. Ze weten gewoonweg dat ze niet het beste halen uit hun camera.

De oplossing voor deze problemen is het overgaan op manueel (M-stand) gebruik van het toestel en dit ook blijven gebruiken. Het werkt niet als de camera weer terug wordt gezet in de basisstand. Vanzelf wordt het manuele gebruik makkelijker. De prestaties van je foto’s zullen verbeteren en zelf zal je anders gaan denken over fotografie en het gebruik van licht en compositie.

Suzanne van den Berg van Beautysalon Suuz uit Uden poseert

Conclusie

Niet alle fouten met de camera zullen lijden tot verpeste foto’s, maar het kan wel. Door het bezig zijn met het gebruik en de instelling van het toestel zullen deze problemen verholpen worden. Wees rustig bezig met wat je doet. Plan een fotosessie en wees er zeker van een goede voorbereiding op alles wat komen kan. Ken je camera, zoals je beste vriend.