Fotografie tips

Veel beginnende fotografen denken vaak dat het duurste apparatuur hen meteen zal helpen om goede foto’s te maken. Maar het apparatuur waar je mee fotografeert is maar een klein onderdeel van fotografie. Het is natuurlijk wel zo dat er met duurdere apparaten enig verschil is in het eindresultaat. Maar een totale beginner zal met apparatuur van duizenden euro’s nog steeds kiekjes maken. Dus focus je eerst op je techniek en fotografie, kies daarna voor het apparatuur dat jou helpt jezelf te verbeteren.

Fotografie techniek

Techniek is belangrijk bij fotografie, je hoeft het niet allemaal meteen perfect te kennen. Je kan aardig aan de slag met de basissen van diafragmaiso en sluitertijd. Het beste is gewoon doen, als je het in de praktijk al onder de knie begint te krijgen, kun je het later makkelijker bij leren. Je kan jezelf echter aanleren dat je bij een lager getal (f/2.8) minder licht nodig hebt om een scherpe foto te maken. En bij een hoger getal (f/16) heb je veel licht nodig om de foto te verscherpen. Als je zo de basis van alle drie de technieken een beetje onder de knie hebt. Kun je het het beste leren door stap voor stap deze technieken in de praktijk te gooien en het zelf te ervaren.

Maak foto’s

Bij fotografie is het niet veel anders dan bij alle andere dingen waar je goed in wilt worden. Je moet het blijven doen, maak foto’s, foto’s, foto’s en nog meer foto’s. Hoe vaker je het doet, hoe beter je er in zult worden. Je moet het constant blijven doen, het beste is dat je elke dag fotografeert. In plaats van 2 foto’s per jaar, maak je er 200 per maand. Door constant foto’s en kiekjes te blijven maken zul je er uiteindelijk veel beter door worden.

Ik maak de vergelijking altijd met fietsen. Je begint met fietsen en zijwieltjes. Je gaat je zijwieltjes van je fiets af en doen, en daar ga je. Nog onwennig, en zoekend naar balans. Eerst wordt je geholpen (vaak door de vader die kilometers je vasthoudt en met je mee rent), en langzaam maar zeker ga je zelf fietsen zonder hulp. uiteindelijk fiets je, en val je niet meer om. Blijven fietsen en je wordt beter. Eerst met een hand los, en daarna met twee handen los. Maar je moet wel blijven fietsen, want als je niet meer fiets, ga je fietsen ook verleren.

Het makkelijkste is om foto’s te maken van onderwerpen dat jou interesseert, Je kan foto’s van je familie maken, Behalve als je familie er geen tijd voor heeft of geen zin. Je kunt ook foto’s maken van je huisdier of als je die niet hebt zelfs je plant. Jij bent de fotograaf dus jij maakt de keuzes. Dus na duizenden uren gefotografeerd te hebben, zul je er heel goed in zijn. Anders heb je toch iets verkeerds gedaan.

PhotoCards

De fotografische technieken uitgelegd.

Afdrukbare lessen over fotografie die je overal mee naartoe kunt nemen!

Download dan hier de complete set “PhotoCards”

Check je instellingen

Altijd voordat je gaat beginnen met foto’s maken is het handig om je instellingen te controleren. Het is slim om een basisinstelling voor je camera te kiezen. Je kan de basisinstellingen zelf instellen. Het is de bedoeling dat je altijd terug kunt naar deze basisinstelling voor als je iets verkeerds hebt gedaan.

Doormiddel van deze instellingen als basis te nemen, kun je gaan experimenteren met andere instellingen zonder dat je later niet meer weet met welke instellingen je hiervoor mee werkte. Daarom is het ook slim om de basis instellingen goed te beoefenen en te leren.

RAW

Bijna elke camera kan in Raw formaat fotograferen. Een Raw formaat is een ruw databestand (net als het fotorolletje van vroeger) met daarin de informatie rechtstreeks van de sensor. Belangrijk is dat je eerst de techniek onder controle hebt, en een technisch goede foto in Jpeg kan fotograferen.

Raw bestanden zijn groter dan Jpeg’s, maar tegenwoordig is dat geen probleem. Want geheugenkaarten en harde schijven zijn minder duur als vroeger. Een Raw bestand moet je naderhand wel omzetten naar Jpeg (je dient een Raw foto altijd te bewerken) als je de foto aan iemand anders wilt laten zien. Je hebt dan echter wel alles in de hand. De nabewerkingen maak ik in Adobe Photoshop Lightroom. Dit programma is speciaal voor fotografen gemaakt.

Beweeg niet zo veel!

De reden waarom je foto niet scherp is, is omdat de camera heeft bewogen. Eigenlijk doe jij dit, omdat je de camera niet stil hebt gehouden. Technisch gezien heb je een te lange sluitertijd gebruikt. Een tip die ik altijd meegeef is: Bij het fotograferen gebruik beide armen. Met je linkerhand ondersteun je het objectief (lens) met een onderhandse greep, en met je rechterhand gebruik je om de foto te maken. Klem je armen zo dicht tegen je lichaam om trillingen zoveel mogelijk te voorkomen. Je kan ook gebruik maken van een statief. Een statief kan je helpen om onscherpe foto’s te voorkomen, bij bijvoorbeeld macrofotografie is een statief onmisbaar.

Vragen ?????

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen, laat het me hieronder dan weten. Ik ben benieuwd. Wat vond je ervan?