Waar moet je op letten bij het kopen van een camera?

Er kan veel komen kijken wanneer je een camera gaat kopen. Wat voor fotografie wil je gaan doen? Hoe duur mag de fotocamera zijn? Wil je gebruiksgemak of de maximale mogelijkheden om zelf in te stellen? Een fotocamera ga je niet zomaar kopen. Je verwacht er meer van dan van de camera op een smartphone. Niet alleen de kwaliteit is belangrijk. Om jou op weg te helpen naar de juiste camera volgen hier de keuzemogelijkheden:

Een spiegelreflex-, systeem- of compactcamera?

Spiegelreflex– en systeemcamera’s zijn camera’s waarvan je de lens kunt verwisselen. Spiegelreflexcamera’s staan nog altijd bekend als de ware camera voor de professionals en de serieuze hobbyist. De kleinere en lichtere systeemcamera’s worden echter steeds beter en doen niets tot weinig meer onder voor de spiegelreflexcamera’s.

Compactcamera’s bestaan uit 1 stuk. De lens zit in de body ingebouwd. Ze zijn ideaal wanneer je op reis gaat of bijvoorbeeld voor straatfotografie.

Canon fotocamera met een zoomlens die in de lucht gegooid is

Hoe groot zoombereik wil je?

Er bestaan veel compactcamera’s waarmee je ver kunt inzoomen, soms wel tot 50 keer. Bedenk echter dat de kwaliteit van de foto een stuk minder zal worden. Het onderwerp strak in beeld houden is in deze zoomafstand bijna onmogelijk, en de beeldsensor van een camera met veel zoom is kleiner dus van mindere kwaliteit.

Wanneer zoom heel belangrijk is, bijvoorbeeld bij het wildlife fotografie, valt de keus standaard op een systeem- of spiegelreflexcamera inclusief telelens.
Wat heel belangrijk is bij het gebruik van zoom is de beeldstabilisatie. In een goede zoomlens zit deze ingebouwd, sommige merken hebben de body voorzien van beeldstabilisatie.

Canon Zoomlens 70-200 mm

Kwaliteit van de foto

De kwaliteit van de foto wordt, behalve door de gebruiker, bepaald door de beeldsensor en de lens. Wanneer je een fotocamera gaat kopen is het belangrijk om te letten op welke lichtsterkte de lens heeft. Deze lichtsterkte staat op de rand van de lens weergegeven. Bijvoorbeeld: ‘1: 3.5-5.6. Dat betekent dat de lichtsterkte van de lens tussen de 3.5 en 5.6 licht, zonder en met volledige zoom.

Een lager getal betekent dat de lens meer licht kan vangen. Dit kan belangrijk zijn wanneer je veel fotografeert in donkere ruimtes of weerscondities met weinig licht.
Veel mensen denken dat het aantal megapixels de kwaliteit van de foto bepaalt. Het is echter van groter belang hoe groot de beeldsensor is. Hoe groter, des te beter. Maar daar betaal je ook voor.

Beeldcensor van een camera in een fotocamera

Het camerascherm en de zoeker

De cameraschermen op de moderne camera’s worden steeds beter. Dit zegt echter niet altijd iets over de kwaliteit van de foto’s! Veel camera’s zijn voorzien van een 3-inch aanraakscherm, wat het gebruikersgemak verhoogd. Een goed scherm is te gebruiken onder alle weersomstandigheden. Sommige merken hebben een kantelbaar of een zogenaamde flip-screen. Dit is handig om foto’s te kunnen maken uit een bepaalde hoek of wanneer je de camera wilt gebruiken om te video’s te maken.

Een scherm is heel handig, maar soms blijft de zoeker toch onmisbaar om te gebruiken. Je kunt via de zoeker simpelweg een beter beeld krijgen van de compositie die je wilt maken.

Een camera die vastgehouden wordt, waarbij het camerascherm goed te zien is

De gemakken van de moderne camera’s

Vanzelfsprekend zijn de meeste moderne camera’s voorzien van de laatste technieken op gebied van connectiviteit. Een foto kun je eenvoudig van je camera naar je telefoon of tablet overzetten door middel van wifi. Een camera met bluetooth doet dat onmiddellijk terwijl je de foto maakt.

Ook bestaan er camera’s die voorzien zijn van een gps systeem. Deze legt vast waar de opname gemaakt is.

Camera die op een landkaart staat
Met deze spiekbriefjes maak je gegarandeerd betere foto’s
Diafragma, zonsondergang, Autofocus Spiekbriefje FotografieDiafragma_zonsondergang_Autofocus_Spiekbriefje Fotografie

Test de camera in een winkel

Wanneer je een bepaalde fotocamera gaat kopen dan is het verstandig om deze vooraf te testen in een winkel. Hoe ligt de camera in de hand? Hoe groot is het gebruikersgemak? Is het scherm draaibaar, of niet? Is het menu overzichtelijk en de instellingen makkelijk aan te passen?

Een vrouw die een camera vasthoudt

Het gemak van een extra accu

Wanneer je een hele dag op pad gaat om te fotograferen, is het heel vervelend als de accu van de camera leeg is. Het is daarom ten zeerste aan te raden om een extra accu aan te schaffen. Je kunt een accu aanschaffen van het cameramerk zelf, deze gaan het langst mee maar zijn vrij prijzig. Je zou ook kunnen kiezen voor accu’s die compatible zijn met jouw merk camera. Die zijn goedkoper, maar gaan iets minder lang mee. Accu’s worden overal op internet aangeboden, maar worden ook vaak nagemaakt. Deze zijn goedkoop, maar kunnen onveilig zijn of zelfs gevaarlijk.

Extra camera gear (camera accesoires) uitgestald op een tafel

Een SD-geheugenkaart

Om de foto’s op te slaan op het geheugen wordt door bijna alle camera’s gebruik gemaakt door een zogenaamde SD-geheugenkaart. Bij de aanschaf van een SD-kaart is het belangrijk om te letten op de snelheid van de kaart en het maximale geheugen.
Hoeveel data er op de kaart past wordt weergegeven in Gigabyte. Neem je heel veel foto’s of maak je films? Ga dan voor een flink geheugen.

De snelheid van de kaart is van belang als je fotografeert in het zogenaamde RAW-formaat.

Lexar geheugenkaart

Achtergrond vervagen

Spiekbriefje met potlood achtergrond vervagen