Tips voor de perfecte compositie van uw foto’s

In de fotografie bestaan verschillende compositietechnieken die je foto’s een positieve boost geven. Deze technieken helpen je om meer spannende en mooie foto’s te maken. Een bekende en veelgebruikte techniek is het gebruiken van natuurelementen om bepaalde delen van de foto af te schermen en ergens de focus op te leggen. Dit wordt “natuurlijke framing” genoemd. De techniek vergt wat oefening, maar wanneer je het eenmaal onder de knie hebt, kan je veel indrukwekkende foto’s maken.
Twee handen houden een passe-partout vast waar een boom door te zien is

Diverse voorwerpen

Bij het maken van een natuurlijke Kadrering in je foto, kan jegebruik maken van allerlei voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan taken, bomen, bruggen, bogen en ramen. Natuurlijk kan je ook gebruik maken van tijdelijke elementen, zoals licht, schaduw, regen en mist.
Het maakt dus niet uit welk voorwerp je bij deze techniek gebruikt. Wanneer je het goed onder de knie hebt, zal het er natuurlijk uitzien en prachtige foto’s opleveren.

Lange bomen vanaf de grond gefotografeerd

Spiekbriefjes Fotografie

De fotografische technieken uitgelegd.

Downloadbare uitleg over fotografie die je overal mee naartoe kunt nemen!

  • Tegeltje met de tekst #5 Basis Compositie

    #5 Basis Compositie

     3,99
  • Tegeltje met de tekst Basis spiekbriefjes voordeelset

    Basis spiekbriefjes voordeelset

     12,95
  • Tegeltje met de tekst Advanced spiekbriefjes voordeelset

    Advanced spiekbriefjes voordeelset

     9,95
  • Sale! Tegeltje met de tekst Totale Collectie spiekbriefjes voordeelset

    Spiekbriefjes voordeelset totale collectie

     4,95

Waarom gebruiken we natuurlijke kaders?

  • Een natuurlijk kader trekt de aandacht naar het onderwerp op de foto dat je wilt benadrukken. Zo valt het oog van de kijker meteen op het belangrijkste deel van de foto.
  • Door een natuurlijk kader wordt het onderwerp van de omgeving gescheiden en geïsoleerd.
  • Het kader geeft een foto orde en structuur, het oog houdt immers van structuur en een duidelijke compositie.
Rotsen die liggen in de zee die gefotografeerd zijn met een kadrering van andere rotsen

Wanneer gebruikt u natuurlijke kaders?

  • Om een saaie lucht en omgeving te verbergen
  • Om meer diepte aan de foto toe te voegen. Dit effect bereikt je vooral wanneer je het gebruikte kader onscherp houdt.
  • Om contrast in uje foto toe te voegen, zonder de aandacht te laten verslappen op je onderwerp.
  • Om structuur en orde in uw foto te creëren.
  • Om je onderwerp als een op zichzelf staand beeld over te kunnen brengen. Ook wanneer je iets heel gewoons of veelvoorkomend onderwerp fotografeert
Ballerina getekend op een flat gefotografeerd door een boom

Een extra interessante touch

Natuurlijke framing is een van de moeilijkste technieken in de fotografie. Veel mensen gebruiken deze techniek om een simpel landschap of omgeving net iets interessanter te maken, maar het effect komt nog beter tot zijn recht wanneer het als een extra interessant element wordt toegevoegd. Het is zonde om deze techniek te gebruiken om een alledaagse afbeelding net iets mooier te maken.
De techniek is het meest interessant als het gebruikt wordt als een natuurlijk onderdeel van de foto. Op deze manier verbetert het de foto door een natuurlijk onderdeel van de compositie te worden.

Bergen gefotografeerd vanuit een tunnel

Je stuurt het oog

Een groot voordeel van het gebruiken van een natuurlijk kader, is dat je zelf bepaalt hoe het oog van de kijker op je beeld gaat vallen.

Je hebt de controle over de gelegde focus in de afbeelding. Hoe groot de afbeelding ook is, het oog van de kijker wordt getrokken naar een bepaald punt en overschaduwt de rest van de afbeelding.
Als fotograaf is het dus uw taak om het oog van de kijker te sturen.

Framing met de handen en vingers

De Kadrering

Een Kadrering hoeft niet te betekenen dat aan alle vier de zijde van je foto een kader te zien is. Het is zelfs aan te raden om dit niet te doen om een natuurlijkere en prettigere compositie te creëren. Door een frame slechts aan een, twee of drie zijde van je foto te laten zien, zal je foto er veel persoonlijker en natuurlijker uitzien.
Geloof het of niet, maar ook een eenzijdig frame werkt goed! Een kader aan de onderkant van het beeld, legt de focus van de afbeelding aan de bovenkant. Een ideale techniek om bijvoorbeeld een hoog gebouw te fotograferen. Door te spelen met een eenzijdig frame, trek je de aandacht van de kijker naar de gewenste zijde van het beeld.
Uiteraard kan ja ook gebruik maken van meerdere frames in je afbeelding. Hierdoor worden de frames echt een deel van de afbeelding. Door deze techniek leg je vaak meer gevoel in je foto.

Een stad aan het water door oude auto gefotografeerd

Conclusie

Het gebruiken van een frame vergt zoals gezegd flink wat oefening. Als fotograaf moet je ervoor zorgen dat alles wat u in het frame plaats, overkomt zoals je dat wil en bedoelt hebt. Alle elementen moeten samenwerken en je het gevoel geven waar je naar op zoek bent. Geen gemakkelijke techniek dus, maar zeker de moeite waard!