Kies de goede camera instellingen

Ik zie veel beginnende fotografen struikelen met welke modus ze moeten gebruiken. Want je camera heeft aantal modes , waar je je camera op verschillende manieren kan laten werken. Veel symbolen die op je camera staan, maar ook de creatieve modes P, Tv, Av en M voor de Canon gebruikers en de P, S, A en M voor de overige gebruikers. De creatieve modes standen zijn hierbij de belangrijkste. Wanneer gebruik je welke modus? Ik ga je hier antwoord op geven in de volgende alinea’s.

Automatische stand (Groen vakje)

Je hebt ook de automatische modus , waarbij je als “fotograaf” (kiekjesmaker) niks hoeft in te stellen. 1. je koopt een camera van € 500,– 2. je pakt hem uit 3. Batterijen opladen 4. Geheugenkaartje erin, 5. camera aanzetten en daarna SCHIETEN MAAR, zoveel als dat je kan, gewoon doorgaan. Je hebt uiteindelijk 100 “foto’s” (kiekjes) en je komt tot de ontdekking dat de beelden die je hebt gemaakt eigenlijk best wel tegenvallen……hmmmmmm …..mijn mobiele telefoon doet het beter …….. Tjee…veel geld uit gegeven aan een Digitale spiegelreflex camera, en dan tegenvallende resultaten. Ik snap je helemaal. Een grote troost…. je bent er een van velen.

Laten we verder gaan. Zoeken naar mogelijkheden en oplossingen 😉

Half-automaat Sluitertijd voorkeuze (S of Tv)

Bij veel merken heet dit shutter-priority (S) en bij Canon Time Value (Tv). Bij deze stand licht de focus op de sluitertijd. Je stelt de sluitertijd zelf in door aan het wieltje te draaien, het diafragma past zich automatisch aan op basis van het gemeten licht. Deze stand is makkelijk als je wilt voorkomen dat je sluitertijd te lang wordt.

Je stelt dus je sluitertijd in en je ISO, en je camera kiest automatisch het diafragma.

Makkelijk om te onthouden is dat de sluitertijd aangegeven wordt met de S. De S van sluitertijd, maar ook van snelheid. Dus deze keuze maak je als je weet dat je onderwerp snelheid heeft. (sport, kinderen, water etc)

Time Value is handig als je wilt voorkomen dat je sluitertijd te lang wordt. Om te voorkomen dat een bewogen voorwerp bewogen in beeld staat. Je kiest dan minimale sluitertijd waarbij je ook weet dat je bewogen onderwerp bevroren wordt in beeld. In de Tv / S- stand kun je ook gebruik maken van plussen en minnen om de belichting aan te passen.

Deze stand doet hetzelfde als het “lopertje” wat op je instelwiel staat, alleen nu heb je zelf meer controle over het eindresultaat. deze stand gebruik je voornamelijk bij bewegende of snelle onderwerpen. Spelende of sportende mensen, auto’s (die niet stil staan) etc.

PhotoCards

De fotografische technieken uitgelegd.

Afdrukbare lessen over fotografie die je overal mee naartoe kunt nemen!

Download dan hier de complete set “PhotoCards”

Half-automaat Diafragma voorkeuze – Aperture Value (Av of A) 

Bij Nikon (en andere merken) heet dit Aperture-priority (A). Je kiest het diafragma handmatig doormiddel van het draaiwieltje. De camera zoekt de bijpassende sluitertijd op aan de hand van de door de camera gemeten belichting. De Av / A-stand is fijn als je bijvoorbeeld een kleine scherptediepte in je foto wilt. Door handmatig de diafragma in te stellen weet je vrijwel zeker dat de achtergrond onscherp (wazig) of scherp zal worden. Handig voor bij portretfotografie.

Deze stand vindt 95% van de mensen handig omdat dit het mooie resultaat geeft van het onderwerp scherp, en de achtergrond vaag. Overigens staat er op je instelwiel een hoofdje afgebeeld, en deze doet eigenlijk hetzelfde, alleen heb je hier totaal geen controle over het eindresultaat, want die bepaald de camera helemaal zelf.

Net zoals bij de P en TV stand kun je ook bij de Av stand plussen en minnen. Je kan dan de gemeten belichting van de camera bij stellen naar je wens.

Manual (M)

Als je met de M-stand werkt zul je alles zelf moeten gaan doen. (YIHAAAA totale controle) Alleen je lichtmeter geeft wel nog aan als de foto volgens de camera goed belicht is (de lichtmeter geeft je een advies. Afwijken is toegestaan). Zelf moet je het diafragma, ISO en sluitertijd instellen. Als je camera over twee wieltjes beschikt kun je met het ene wieltje de sluitertijd en met de andere het diafragma kiezen.

De handmatige stand is fijn voor als je ingebouwde lichtmeter moeite heeft. Bijvoorbeeld bij heel fel licht. Je kunt zelf dan kiezen welk diafragma en sluitertijd je gebruikt. Door bijvoorbeeld eerst een detail te meten met je lichtmeter en hierop stel je je camera op in.

Bulb (B)

In de bulbstand stel je het diafragma in doormiddel van het draalwieltje, maar de sluitertijd bepaal je door de tijd dat de ontspanknop indrukt. Druk je een seconde op ontspanknop dan is je sluitertijd een seconden. Houd je de knop een minuut in, dan staat de sluiter gedurende al die tijd open.

Je kunt het best gebruik maken van de bulbstand in combinatie met een statief en een afstandsbediening. Deze stand wordt voornamelijk gebruikt bij nachtfotografie waarbij je soms lange sluitertijden nodig hebt.

Vragen over “Kies de goede camera instellingen” in de fotografie?????

Heb je naar aanleiding van deze blog over “Kies de goede camera instellingen” vragen, laat het me hieronder dan weten. Ik ben benieuwd. Wat vond je ervan?