De beste camera-instellingen voor portretfotografie

In dit artikel ontdek je de beste camera-instellingen voor portretfotografie voor het maken van foto’s bij natuurlijk licht en voor flitsfotografie. Of je nu nieuw bent in portretfotografie of een doorgewinterde professional, je zult profiteren van deze handige fototips.

Foto’s maken bij natuurlijk licht komt het meest voor, dus we beginnen eerst met die camera-instellingen.

Een fotocamera die vast wordt gehouden in de linkerhand

Beste camera-instellingen voor portretfotografie

Ik stel voor dat je de camera in de handmatige modus zet om jezelf meer creatieve controle over uw belichting te geven. Natuurlijk kost het wat extra tijd om de foto te maken, maar je kunt veel beter beoordelen hoe je wilt dat het uiteindelijke beeld eruitziet dan dat je jouw camera laat bepalen.

ISO

Kies eerst de ISO, wat meestal de laagste instelling is bij natuurlijk licht, ISO 100 op de meeste camera’s. Sommige Nikon en Canon¬† camera’s hebben een lagere ISO en stellen je in staat om een native ISO van 50 of 64 te kiezen. Stel je ISO zo laag mogelijk in om de beste kwaliteit te krijgen.

Foto van een gezicht van een vrouw met een matige focus

Spiekbriefjes Fotografie

De fotografische technieken uitgelegd.

Downloadbare uitleg over fotografie die je overal mee naartoe kunt nemen!

 • Tegeltje met de tekst #1 Basis Camera Belichting

  #1 Basisbelichting van de camera

   3,99
 • Tegeltje met de tekst #2 Basisbediening van de Camera

  #2 Basisbediening van de camera

   3,99
 • Tegeltje met de tekst #5 Basis Compositie

  #5 Basis Compositie

   3,99
 • Tegeltje met de tekst #6 Personen Fotografie

  #6 Basis personen fotografie

   3,99

Diafragma

Stap twee, bepaal welk diafragma je wilt gebruiken. Gebruik een diafragma zoals f / 1.4 voor een onscherpe achtergrond. Als je meer van de achtergrond in focus of een scherper beeld wilt, is in de meeste gevallen een diafragma dat twee tot drie stops hoger is dan het minimale diafragma het scherpste punt van de lens. Een f / 2.8-lens bevindt zich bijvoorbeeld op het scherpste punt rond f / 5.6 tot f / 8.

In vrouw gefotografeerd met tegenlicht

Sluitertijd

Zodra je je ISO hebt ingesteld en je diafragma hebt bepaald, is je volgende stap om je sluitertijd aan te passen totdat je een juiste middenwaarde krijgt. Maak vervolgens een testfoto en bekijk deze op het LCD-scherm en histogram van uw camera.

Een algemene regel is om je sluitertijd tweemaal de brandpuntsafstand van je lens in te stellen. Als je bijvoorbeeld een 100 mm prime-lens zou gebruiken, zou je een minimale sluitertijd van 1 / 200ste instellen om camerabewegingen en wazige beelden te voorkomen.

Er zijn uitzonderingen op deze regel. Als je een statief gebruikt of je hebt in-camera stabilisatie, zoals sommige camera’s zonder spiegelrefelex hebben, of je gebruikt een lens met ingebouwde beeldstabilisatie, dan kun je fotograferen met lagere sluitertijden.

Jonge vrouw staat met een aardbeien milkshake in een Aardbeien kas. Witbalans staat op daglicht.

Beste camera-instellingen voor portretfotografie met flits

Als het gaat om het gebruik van flitsfotografie, zijn er een aantal verschillende flitsers die tegenwoordig veel worden gebruikt. Bij sommige flitsersystemen kunt je niet fotograferen met een sluitertijd die korter is dan 1 / 200ste (de synchronisatiesnelheid van de camera). Met andere stroboscoopopstellingen kun je iets gebruiken dat wordt genoemd (snelle synchronisatiemodus) om te fotograferen met flits tot een sluitertijd van 1 / 8000ste.

Een laatste tip die ik voor je heb, is om het helderheidsniveau van het LCD-scherm van je camera in te stellen op 4 of 5 en het daar te laten. Zorg ervoor dat de helderheid van uw LCD-scherm niet is ingesteld op automatisch. Dat komt omdat het moeilijk voor je zal zijn om uw belichtingsniveau te meten als de helderheid van je LCD-scherm constant verandert.

Een man met een tas in zijn handen springt in een expositiehal

Conclusie

Als je voor het eerst fotografeert in de handmatige modus, kan het in het begin een beetje moeilijk lijken. Maar met een beetje oefening schiet je al snel als een professional.