10 tips om de mooiste vakantiefoto’s te maken met je camera

Leestijd 2 minuten
De zomer is net begonnen, wat betekent dat ook vakanties steeds dichterbij komen. Of je nu in eigen land blijft of toch wat verder van huis gaat, vakantie is bij uitstek dé gelegenheid om de mooiste foto’s te maken. Hieronder hebben we een tiental tips verzameld om je te helpen bij het creëren van onvergetelijke vakantiefoto’s.
Vakantiefoto van een zonsondergang bij zee tijdens het gouden uur

1. Neem een stap terug

Op vakantie kom je ongetwijfeld prachtige vergezichten tegen, die je graag zo goed mogelijk wil vastleggen. Zodat het lijkt alsof je er weer bent, als je naar de foto kijkt.

Dit betekent dat het belangrijk is om je groothoeklens op reis mee te nemen. Hiermee kun je de uitgestrekte landschappen het allerbest fotograferen. Als je graag een budgetvriendelijke lens wilt aanschaffen, is de kleine en lichtgewicht 35mm lens een goede optie. Heb je wat meer te besteden? Dan kun je je eens verdiepen in 10-22mm objectieven.

Kun je geen groothoeklens meenemen op reis? In Photoshop kun je op redelijk simpele wijze mooie panorama’s in elkaar zetten.

2. Vergeet de gezichten niet

Soms word je op vakantie zo afgeleid door de adembenemende uitzichten en knusse stadjes, dat je bijna vergeet om ook je reisgenoten op de gevoelige plaat vast te leggen. Terwijl juist de gezichtsuitdrukkingen van je familie en/of vrienden het beste het gevoel van de vakantie oproepen.

Voor mooie portretfoto’s kun je het beste een lens gebruiken waarmee je goed dichtbij kunt komen. Zorg ervoor dat je met een groot diafragma aan de slag gaat. Hierdoor krijg je een vage achtergrond en komt de persoon helder in beeld. Als je het diafragma wijd open hebt staan, dan is het van belang dat je goed scherpstelt op het juist punt. Richt je hierbij op de ogen, daarmee krijg je het mooiste resultaat. De beste (en meest betaalbare) lens voor portretfoto’s is de 50mm f/1.4.

Vakantiefoto van een jong meisje op het strand leunend tegen een strandhutje

3. Leg de details vast

Soms kunnen de kleinste details de mooiste foto’s opleveren. Zelfs als het details zijn die je ook gewoon in je eigen huis of tuin kunt vinden. Uiteraard zijn bloemen, planten en insecten leuk om te fotograferen, maar volg vooral je eigen creativiteit en fantasie. Simpele dingen als een zandkorrel of een golf die op het strand kapot wordt geslagen kunnen voor hele interessante foto’s zorgen.

Macrofotografie draait geheel om het vastleggen van de schoonheid in alledaagse dingen. Helaas zijn er maar weinig lenzen die goed genoeg kunnen focussen om het onderwerp mooi op de foto te krijgen. Als je je echt verder wilt ontwikkelen in macrofotografie, dan kun je bijvoorbeeld een 50mm f/2.5 lens aanschaffen.

Ibiza groene muur met karakteristieke raamkozijnen in Zuid Europa

4. Pas op! Wilde dieren

Een van de leukste dingen op vakantie is het ontdekken van dieren die je thuis niet snel tegen het lijf zou lopen. Zeker als je je buiten de gebaande paden begeeft, krijg je nog weleens wilde dieren te zien.

Dieren fotograferen kan nogal lastig zijn. Vaak zijn ze al weg voordat je de camera erbij hebt gepakt, of schieten ze weg als je te dichtbij komt. Gebruik daarom een 200-300mm lens, hiermee kun je wilde dieren het beste vastleggen.

Een leeuwin met haar puppy in het gras onder de bomen

5. Leer hoe je foto’s in het donker maakt

Op vakantie heb je nu eenmaal veel minder controle over het licht dan dat je thuis zou hebben, zeker als je beschikt over veel materiaal. Wil je graag ook mooie foto’s in het donker maken? Dan zal je vooral veel moeten oefenen met het maken van long exposure shots (lange sluitertijden). Als je voldoende ruimte in je koffer hebt, kun je het beste je tripod (statief) meenemen. Als er veel beweging is, gaat een long exposure shot niet werken (foto is dan niet scherp). Dan zou je kunnen investeren in een goede low light lens, met een groot diafragma.

Een straat gefotografeerd in het donker met op de voorgrond een pijl en in de achtergrond de stad met verlichting
Belichting van landschappen
Spiekbriefje fotografie Belichting van landschappen

6. Leg de illusie vast

Deze tip is vooral relevant als je naar themaparken of dierentuinen gaat. Als je op dit soort locaties foto’s maakt, let er dan op hoe je de foto’s bijsnijdt. Probeer bijvoorbeeld hekken, bordjes, muren of andere ‘lelijke’ details weg te werken. Zo kun je het verschil maken tussen foto’s die duidelijk in een dierentuin zijn gemaakt en foto’s die net zo goed van een wilde jeepsafari hadden kunnen zijn.

Een kristallen diamant in detail gefotografeerd

7. Vermijd clichés

Als je naar hele bekende toeristische trekpleisters gaat, is het de kunst om geen standaardfoto te maken. Reisfotografie kan wat dat betreft nog best lastig zijn. Wees creatief in de manier waarop je je reisgenoten op de foto zet en bedenk interessante composities en poses om ook op clichélocaties mooie vakantiefoto’s te maken.

De Eiffeltoren in Parijs gefotografeerd met in de voorgrond allemaal mensen die naar de Eiffeltoren kijken

8. Let op de instelling van sluitersnelheid

Waar je ook naartoe gaat, vakanties zijn vol met beweging. Afhankelijk van de situatie en het effect dat je wil bereiken, doe je er goed aan om je sluitertijd in te stellen. Als je vooral wilt voorkomen dat de foto wazig wordt als je zelf beweegt, stel dan een sluitertijd in van boven de 1/60 tot 1/80 per seconde. Wil je echt beweging vastleggen, dan kun je de sluitertijd flink opschroeven.

Een straat in Parijs gefotografeerd in het donker, waarbij de gebouwen verlicht en scherp zijn, en de auto's die door de straat rijden daar zie je alleen de verlichtingen van doordat de snelheid van de auto's snel zijn en de sluitertijd van de camera langzaam

9. Schaf een goede cameratas aan

Als je alle tips uit dit lijstje volgt, heb je best veel materiaal nodig. Uiteraard kun je zelf besluiten wat je wel meeneemt en wat je thuislaat, maar een goede cameratas is eigenlijk wel een must. Zo heb je meteen alles bij de hand als je op pad gaat.

cameratas gevuld met fotografie materialen, zoals oplader, camera, lensen etc.

10. Geef al je reisgenoten een camera

Ook al ben je misschien de enige fotograaf van het reisgezelschap, vergeet niet dat ook je reisgenoten vast wel wat foto’s willen maken. Daarnaast geeft het jou wellicht ook wat extra tijd om foto’s te nemen. Het kan ook heel leuk zijn om je reisgenoten een wegwerpcamera cadeau te geven, wie weet komen hier wel heel originele foto’s uit!

Nu je deze tips om de allermooiste vakantiefoto’s te maken hebt gelezen, zijn we erg benieuwd naar het resultaat! Deel hieronder je mooiste vakantiefoto’s.

drie vrouwen met een camera liggend op een treinrail, maken een foto van de fotograaf
Met deze spiekbriefjes maak je gegarandeerd betere foto’s
Diafragma, zonsondergang, Autofocus Spiekbriefje FotografieDiafragma_zonsondergang_Autofocus_Spiekbriefje Fotografie