Waar moet je op letten bij het kopen van een lens (objectief)?

Wil je een cameralens kopen? Dan zijn er een hoop dingen waar je op moet letten. Is de lens wel geschikt voor mijn fototoestel? Wat wil ik bereiken door het gebruik van deze lens? En is het de bedoeling dat ik naast deze camera lens ook nog gebruik ga maken van een andere? Er zijn dus een aantal belangrijke keuzes te maken. De belangrijkste zetten we in dit artikel voor je op een rij.

Controleer je camera

Ieder fototoestel is uniek dus niet elk objectief of elke lens zal er op passen. Het is een beetje afhankelijk van wat voor soort camera je hebt, maar je zult zien dat niet voor ieder fototoestel evenveel lenzen beschikbaar zijn. Toch heeft de gemiddelde fotograaf voldoende keuzes en variaties beschikbaar, ongeacht het type fototoestel.

Ieder cameramerk heeft een uniek lensbevestigingssysteem. Dit is de reden dat je niet zomaar een lens kunt kopen voor jouw type toestel. De kans is dan groot dat deze er niet op past. Sony heeft bijvoorbeeld een E-mount en het wat grotere A-mount. Ook de objectieven van bijvoorbeeld Tamron en Sigma passen op een bepaalde soort ‘mount’. Dit is iets waar je goed op moet letten als je een cameralens aanschaft, want als je niet de juiste mount hebt, kun je de lens niet aan je camera bevestigen.

Giraffe met als ogen objectieven

Hoe groot zoombereik wil je?

Er bestaan veel compactcamera’s waarmee je ver kunt inzoomen, soms wel tot 50 keer. Bedenk echter dat de kwaliteit van de foto een stuk minder zal worden. Het onderwerp strak in beeld houden is in deze zoomafstand bijna onmogelijk, en de beeldsensor van een camera met veel zoom is kleiner dus van mindere kwaliteit.

Wanneer zoom heel belangrijk is, bijvoorbeeld bij het wildlife fotografie, valt de keus standaard op een systeem- of spiegelreflexcamera inclusief telelens.
Wat heel belangrijk is bij het gebruik van zoom is de beeldstabilisatie. In een goede zoomlens zit deze ingebouwd, sommige merken hebben de body voorzien van beeldstabilisatie.

Zoomlens vastgehouden door een man

Wat is de beste objectief of beste cameralens?

Voordat je een cameralens of objectief kopen gaat, is het belangrijk dat je goed weet wat voor soort foto’s je wilt maken. Welke soort fotografie vind je het leukste om te doen? Maak je graag foto’s van landschappen? Of hou je juist meer van portretfotografie? In dat laatste geval zou een portretlens een goede aankoop kunnen zijn. Een cameralens kopen doe je dus pas als je goed weet wat je wilt.

Ook is het belangrijk om te weten in wat voor soort omstandigheden je gaat fotograferen. Maak je voornamelijk foto’s in ruimtes waar weinig licht is? Dan is een lichtsterke lens aan te bevelen. Een bijkomend voordeel van deze lens is, is dat je een foto kunt maken met alleen het onderwerp van de foto scherp, en de achtergrond onscherp. Dit geeft een prachtig effect.

Portretlens

De standaard lens

Als je een camera koopt, krijg je een lens meegeleverd die standaard is met drie keer zoom. Dit wordt ook wel een kitlens genoemd. De meeste fotografen kunnen met deze lens prima uit de voeten, tenzij je een sportfotograaf of een dierenfotograaf bent. Bij de aankoop van een extra lens zul je moeten beslissen of je genoeg hebt aan een alleskunner, ook wel zoomlens genoemd, of dat je een specialistische lens nodig hebt. Deze laatste is zonder zoom. De populairste zoomlens is de allround zoom, deze kan tot tien keer zoomen.

Man die een foto maakt

Millimeters en zoom

Als je een losse lens koopt, dan wordt een aanduiding als bijvoorbeeld 11x zoom niet gegeven. Wat wel wordt aangegeven is het bereik in millimeters. Er staat dan bijvoorbeeld 18-200mm op de lens en dit staat gelijk aan 11x zoom. Voordat je een lens koopt, is het belangrijk dat je weet hoeveel zoombereik je nodig hebt. Het is namelijk niet gezegd dat meer zoom altijd beter is.

Ben je van plan om een nieuwe systeemcamera of spiegelreflexcamera aan te schaffen van een ander merk dan je huidige? Dan is de kans heel groot dat je oude lenzen niet op je oude toestel passen. Toch is er een mogelijkheid om je oude lenzen te hergebruiken. Je kunt dit doen met een lensadapter. Deze plaats je tussen de lens en je toestel.

Zoomlens die op zijn kop wordt gehouden en waar je doorheen kan kijken
Met deze spiekbriefjes maak je gegarandeerd betere foto’s
Diafragma, zonsondergang, Autofocus Spiekbriefje FotografieDiafragma_zonsondergang_Autofocus_Spiekbriefje Fotografie