40 tips om de beste vakantiefoto’s te maken met je smartphone

Leestijd 2 minuten

Het kan lastig zijn om de perfecte vakantiefoto’s te schieten met je eigen mobiele telefoon. Je telefoon heb je altijd bij je, en zo ook op vakantie. De meeste telefoons zijn dan ook uitgerust met mooie camerafuncties om de leukste momenten vast te leggen. Echter, hoe kun je het perfecte plaatje goed vastleggen?

iPhone in het zand op het strand die op het beeldscherm een zonsondergang laat zien

Tips voor de beste smartphone-foto

1. Maak de lens schoon

Om te beginnen bij de basis, vergeten we vaak onze lens schoon te maken. Doordat we onze telefoon vaak in een tas of zak bij ons dragen, komt er veel stof op de lens terecht.

2. Tik op het scherm voor scherpstellen

Door op het scherm van je telefoon te tikken, gaat de automatische modus uit en krijg jij de controle. Je kunt hierdoor mensen in beeld scherper naar voren laten komen. Ook zullen kleuren nauwkeuriger worden afgebeeld.

Door de ontspanknop van een foto langer ingedrukt te houden, kan een reeks foto's gemaakt worden.

3. Veeg over het scherm

Door over het scherm van je mobiele telefoon te vegen, kun je het beeld lichter of juist donkerder maken en leuke effecten geven aan de foto. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een actiefoto schiet of een foto maakt van iemand die springt.

4. Foto maken met de volumeknop

Met zowel de volumeknopjes op de telefoon zelf, als de volumeknopjes van je oortjes die er aan vast kunnen zitten, kan een foto gemaakt worden door erop te drukken. Hierdoor kun je minder opvallend een foto maken, bijvoorbeeld op straat. Tijdens het reizen, kan hiermee de lokale cultuur goed worden vastgelegd, zoals deze zich normaal ook voordoet.

5. Een reeks foto’s maken

Door de ontspanknop van een foto langer ingedrukt te houden, kan een reeks foto’s gemaakt worden. Tijdens een actie kun je hierdoor makkelijker het beste plaatje maken.

Fotograferen bij zonsondergang

Spiekbriefje fotografie

6. Panorama-modus

Om een uitzicht of andere locatie in zijn geheel vast te leggen, kun je de panorama-functie gebruiken.

7. Neem een groothoeklens mee

Er zijn speciale uitvoeringen voor jouw telefoon-camera, waardoor binnenfoto’s en selfies beter in het beeld passen.

8. Zet de rasterlijnen aan

Rasterlijnen kunnen worden ingeschakeld in de instellingen van de camera-app. Deze lijnen zijn heel handig om een beeld recht vast te leggen en het hoofdonderwerp in het midden te plaatsen. .

Rasterlijnen kunnen worden ingeschakeld in de instellingen van de camera-app.

9. Zet HDR op Auto

HDR staat, zoals veel mensen niet weten, niet voor “High Definition Resolution”, maar voor “High Dynamic Range”. Door de automatische modus te gebruiken, detecteert de camera de heldere en donkere delen in het beeld. Meerdere afbeeldingen worden dan gemaakt om lichte en schaduwplekken vast te leggen.

10. Vervaag de achtergrond

Soms heb je niet alle tijd om de perfecte foto te maken en zitten er ongewilde objecten in de achtergrond van het beeld. In dit geval kun je de achtergrond vervagen door de portretmodus te gebruiken.

11. Gebruik “Live Photo’s” bij een iPhone

Deze functie kan een preciezer beeld van een drie seconden video schieten en een afbeelding omzetten in een langere belichtingstijd.

Er zijn apps beschikbaar waardoor je volledige controle krijgt over de camera van jouw mobiel

12. Volledige handmatige bediening

Er zijn apps beschikbaar waardoor je volledige controle krijgt over de camera van jouw mobiel. Voorbeelden zijn “Camera+” voor iOS en “FV-5” voor Android.

13. Gebruik niet de digitale vergroting

Deze vermindert de afbeelding. Er zijn wel optische lenzen beschikbaar om tot 14 keer in te zoomen op je telefoon.

14. Gebruik niet de flits

Door de flits is er zoveel licht dat er witte vlekken en schaduwen gecreëerd worden. Gebruik in plaats daarvan de zaklamp van een andere telefoon of een losse zaklamp als je alleen reist.

15. Stabiliseer

Houd je telefoon met twee handen vast en je ellebogen tegen je zij. Je kunt ook een kleine reisstatief kopen of je smartphone tegen een steen aan zetten en de timer gebruiken.

16. Neem een draagbare accu mee

Je wilt niet dat je telefoon uitvalt net als je een mooi plaatje aan het maken bent. Neem daarom een opgeladen powerbank mee. Vliegtuigmodus kan ook helpen om batterij te besparen.

17. RAW v.s. JPEG

Elke telefoon past automatische beeldverbetering toe om de afbeeldingen er beter uit te laten zien. RAW-afbeeldingen maken de afbeelding eenvoudiger, zodat je zelf de foto kunt bewerken en slaat meer visuele gegevens op die verloren gaan in JPEG.

Stabiliseer Houd je telefoon met twee handen vast en je ellebogen tegen je zij

Tips voor het perfecte plaatje

Op reis kom je natuurlijk allerlei beelden tegen die het waard zijn om vast te leggen, maar wees selectief. Vandaar de volgende tips:

 

18. Doe voorzichtig en stel je eigen veiligheid altijd voorop.

19. Leg altijd iets unieks vast.

20. Maak niet alleen maar geposeerde foto’s, maar ook spontane. Dit zorgt voor een leuke mix.

21. Maak portretten op ooghoogte of iets erboven. Een lager shot levert een onflatteuze grote kaaklijn.

22. Word eerst bekend met de lokale gewoonten en culturen voor het maken van foto’s van vreemden. Dit kan namelijk tegen hun geloof of gewoonten zijn.

23. Leg een teken vast van waar je je bevindt, zoals een straatnaam.

24. Kom vroeg zodat er geen ongewilde achtergrond op je beeld zit.

25. Kom laat om ongewone beelden van een reislocatie in het donker vast te leggen.

26. Soms kunnen mensen in de achtergrond wel een gevoel van schaal geven.

27. Kopieer wat anderen fotograferen en laat jezelf verrassen.

28. Loop eerst rond en neem de omgeving in je op voordat je je mobiel erbij pakt.

29. Leg een variëteit aan foto’s vast, zodat je niet enkel gebouwen fotografeert.

30. Zoek naar reflecties in spiegels, water en gebouwen voor een nieuw perspectief.

31. Zoek kleine details en zie dingen die anderen over het hoofd zien, zoals teksten op gebouwen

32. De tijd van de dag zegt veel over de hoeveelheid licht op je foto. De middag is bijvoorbeeld een slechte tijd voor buitenfoto’s.

33. Bewerk je foto met eenvoudige apps, zoals de gratis Snapseed.

34. eavanceerdere foto-bewerking kun je uitvoeren met bijvoorbeeld Adobe-programma’s.

35. Maak af en toe een video om een herinnering beeldiger vast te leggen.

36. Gebruik voor video’s een andere app. De standaard-app neemt namelijk alle controle automatisch van je over.

37. Maak een back-up van je foto’s in de cloud, zoals Google drive, OneDrive en Dropbox. Telefoons raken soms kwijt en het zou zonde zijn als alle foto’s daarmee ook verdwenen zouden zijn.

38. Een back-up van je foto’s kun je niet alleen maken als je wifi-verbinding hebt. Er zijn apps beschikbaar die foto’s bewaren, die via een USB-kabel overgezet kunnen worden naar andere apparaten.

39. Vraag bij je verblijfplaats naar mooie plekken om foto’s te maken. Zij weten vaak wel plekken die mooie beelden voortbrengen.

40. Tot slot wil ik meegeven dat je vooral moet genieten van het schieten van mooie beelden. Als je niet alles vastlegt, is dat ook niet erg, er zullen wel weer andere mooie plaatjes voorbij komen.

iPhone11 in de handen om een vakantiefoto te maken

Conclusie

We hoeven allang niet meer een dure camera aan te schaffen om mooie plaatjes te maken en met onze eigen smartphone komen we een heel eind. (alhoewel een DSLR – Spiegelreflexcamera, nog steeds de beste kwaliteit geeft).

Je mobiele telefoon bezit tegenwoordig genoeg technische snufjes om jouw reis vast te leggen, en snel te delen via Instagram, Facebook, Pinterest etc.

Met deze spiekbriefjes maak je gegarandeerd betere foto’s

Diafragma, zonsondergang, Autofocus Spiekbriefje FotografieDiafragma_zonsondergang_Autofocus_Spiekbriefje Fotografie